Racefietsverzekering
Een racefiets kost al snel een aardig bedrag. Daarnaast zijn racefietsen vaak vrij breekbaar en wordt er met dit type fietsen ook niet al te netjes omgegaan. De kans dat er schade ontstaat aan een racefiets is daarmee vrij groot. Omdat een goede racefiets toch erg duur kan zijn, is het een goed idee uw racefiets te verzekeren tegen diefstal en eventueel schade. Houdt er rekening mee dat u met een standaard fietsverzekering niet verzekerd bent tegen schade.
Goedkope racefietsverzekering
Een racefietsverzekering is relatief duur in vergelijking met de verzekering voor een normale- of elektrische fiets. Dat komt vooral door de manier waarop deze fietsen gebruikt en belast worden. Verzekeraars kiezen er daarom voor de verzekering voor een racefiets duurder te maken. De verzekering wordt nog duurder wanneer u ervoor kiest ook tegen schade verzekerd te zijn. Omdat schade aan de racefiets nogal eens voorkomt (een valpartij zit in een kleine hoek), is het zeker voor duurdere racefietsen aan te raden een 'compleet' of allrisk fietsverzekering af te sluiten. Indien u in bezit bent van een goedkopere racefiets is een allrisk fietsverzekering wellicht niet nodig. Om toch een goedkope racefietsverzekering te vinden, is het nuttig eerst te bedenken welk type verzekering u wilt gaan afsluiten.
Aanvullende- en extra dekking racefietsverzekering
Net als bij de andere fietsverzekeringen, kunt u ook bij een racefietsverzekering kiezen voor verschillende aanvullende verzekeringen. De meest voorkomende aanvullende verzekeringen zijn: pechhulp, rechtsbijstand en de aansprakelijkheidsverzekering.
In het geval van pechhulp gaat het altijd om een aanvullende dekking. U kiest ervoor om deze af te sluiten bij uw fietsverzekering, of niet. Met pechhulp heeft u recht op een (gedeeltelijke) vergoeding van de reparatiekosten. Ook hebt u hiermee recht op vervangend vervoer zolang uw fiets gerepareerd wordt.
Rechtsbijstand dekt kosten die gemaakt kunnen gaan worden in het geval van een eventueel juridisch conflict ten gevolge van een ongeval. Bij de meeste verzekeraars kunt u deze aanvullende verzekering afsluiten bij de fietsverzekering. U heeft dan geen echte rechtsbijstandverzekering afgesloten, maar slechts de module verkeer. Let er ook op dat u met deze verzekering geen recht heeft op een vergoeding indien het ongeval niet is gebeurt op de fiets waaraan de verzekering verbonden is.
Bij enkele verzekeraars dient u de rechtsbijstand af te sluiten als aparte verzekering. Nadeel is dat dit duurder is dan wanneer rechtsbijstand als daadwerkelijk aanvullende module wordt aangeboden. Een voordeel is dat u recht heeft op rechtsbijstand, ook wanneer een ongeval wordt veroorzaakt met een ander voertuig. U dient daarvoor wel de module verkeer te activeren bij uw rechtsbijstandverzekering.
Ook bij de aansprakelijkheidsverzekering werkt dit zo. U sluit deze af naast de racefietsverzekering. Wanneer vervolgens door uw fout er bezittingen van een ander beschadigen, bent u gedekt tegen de kosten die daaruit voortvloeien. Een aansprakelijkheidsverzekering is overigens altijd aan te raden, ook als u er niet voor kiest uw fiets te verzekeren.